András Zalavári

Thinking some more

(The Thinker’s portrait)
plaster, 35x40x45cm, video installation, 2x3.6m
2017

A sétálva gondolkodó ötlete a filozófusok, írók, gondolkodók jól ismert rendszeres sétáiból és persze abból a profán helyzetből született, hogy a házunk udvarán én is gyakran fel-alá járkálva gondolkodom.

Készült egy 3D scan az eredeti szoborról, amit az animáción számítógéppel mozgattam meg. Az eredetivel ellentétben nem ül, hanem gondolataiba mélyedve a doboz két fala között mászkál fel-alá és morfondírozik.

Rodin gyakran felülírja a naturalista ábrázolást és az anatómiai hűséget. Elkülönítve a szobor fejét és leválasztva a kézfejet az arcáról egyértelművé válik, hogy Rodin olyan mélyre helyezte a kézfejet, hogy nem marad hely az állkapocsnak. A gondolkodó, nem egy valódi alak másolata kőből megmintázva, hanem attól jócskán elvonatkoztatott szobor. Ez a “művészi túlzás” itt is tetten érhető.

untitled (small Rodin) Izgalmasnak találtam Rodin naturalista és expresszív eszköztára, valamint az analízis direkt kölcsönhatását egy médiumon belül. I found the interaction between Rodin’s naturalistic, expressive tools, and its analysis to meet in the very same medium exciting.

Óbudai Társaskör Gallery, installation view, 2019

closeup